Del artikelen

Tak til vores medlemmer

Er foreningslivet truet i Danmark?

Photo
Rino Jensen

I Danmark har vi i rigtig mange år været stolte af vores foreningsliv, selvom det selvfølgelig også eksistere i andre lande, så er det noget der er lidt unikt til Danmark. Politikerne snakker meget om hvor vigtigt det er, elite sporten mener det er grundlaget for den gode talentudvikling og seniorene ser det som fundamentet til at skabe nye sociale relationer når de gamle forsvinder. Foreningslivet er derfor ikke bare vigtigt, men for rigtig mange danskere er det også uundværeligt.

Hvad er så galt, nu når det er så vigtigt? Det er ikke nogen nyhed at mange foreninger slås med både økonomi og friviligheden, og den modvind de er i lige nu blæser fra flere horizonter. I Århus har der altid været stor opbakning til foreningerne, både i form af medlemmer, frivillige og tilbud, og det ser vi egentlige også stadig i dag. Århus kommune ligger langt over gennemsnittet for Danmark når det kommer til frivilligheden, og mange unge som gamle der er medlem af en forening bruger også sin tid som frivillig. Derfor kan Århus kommune dog ikke se sig selv fri for de samme problemer man ser i resten af Danmark, netop at det er svært at finde nok frivillige, og specielt når det kommer til bestyrrelses arbejde. I det meste af Danmark har specielt de små foreninger svært ved at finde unge friske afløsere til de loyale klubpersoner som efter mange års tro tjeneste gerne vil på pension. Der er nok ikke nogen magisk tryllestav man bare kan svinge også er problemet løst, dagligdagen bliver travlere, tilbuddene bliver flere og mange unge finder andre ting at lave. Vi kigger nok ind i en ny virkelighed nu, når det kommer til at finde frivillige, så der er et behov for nye kreative løsninger fremfor at hænge fast i det der virkede for 20 år siden.

Problemerne stopper dog ikke her, frivilligheden ser de fleste nok som den største udfordring for foreningslivet lige nu, men den øget digitalisering hjælper helt sikkert heller ikke. Både Hjertesagen, Altinget og Danske Seniorer skriver alle at den øget digitalisering er et stort problem for de ældre, og mange undlader direkte at deltage hvis det betyder de skal gå online og udfylde noget eller bruge den digitale post. De små bridgeklubber, sang fælleskaber eller senior idræten er for mange pensionister den eneste måde at kunne beholde et socialt liv eller for andre at bygge et nyt op. De mennesker der står bag sådan nogen tiltag er, som i så mange andre foreninger, også de folk der selv gør brug af tilbuddet som aktivt medlem. Derfor er den øget digitalisering allerede i dag en stor barrierer for nye tilbud til ældre, og det ser ikke ud til at regeringen er klar til at trække noget af det tilbage igen, derfor skal der også her findes nye kreative løsninger.

Her hos Støtteklubben Århus vil vi først og fremmest gøre en indsats for at sætte fokus på området, men vi vil også arbejde aktivt på at finde løsninger til ældreområdet, så vi kan bidstå de mennesker hvor digitaliseringen sætter en stopper for nye og flere foreninger.